onsdag 2. april 2008

Lyrikk


Lyrikk er en kjønnlitterær sjanger som har blitt brukt i mange tusen år. Lyrik var opprinelig sangbar diktning og kommer fra det greske ordet lyra som betyr lyre, et strenginstrument.

Det er flere kjennetegn for lyrikksjangeren, blant annet er lyriske tekster som regel kortere og mer konsentrert enn andre type tekster. Handlingen foregår altså over en kortere periode.

Et annet kjennetegn er at linjeskifter er annerledes. Det er svært vanlig at linjene i et dikt er korte. Denne typen linjedeling er både brukt for at det skal se bra ut i en bok, men brukes også som et virkemiddel.

Dikt trenger ikke ha en spesiell takt eller rytme, mange dikt er ikke dette, men likevel tror jeg nok at dette er den vanligste formen for lyrikk.

Det finnes flere virkemidlere i lyrikk, dette kan for eksempel være rim eller poetiske bilder.

Rim er lydlikheter og lyder som blir gjentatt og skaper en spesiell effekt. Poetiske bilder derimot er spesielle ordsammensetninger hvor ord får en annen betydning enn det de vanligvis har.







Ørna seiler
Fjellet omfavner deg,
tar deg inn i sitt hjerte,
stryk deg over kinnetog elsker deg-
Mjukt som ørna seiler over himmelen,
lar vinden bære seg mot horisonten,
og bli borte


I dette diktet uttrykkes det kjærlighet til fjellet. Om hvordan fjellet åpner seg for deg og slipper deg inn i dets innerste kjerne, midt mellom alle fjellene. Det står at fjellene stryker deg mykt over skinnene, jeg tror det vil si at de behandler deg pent og omgir deg.


Diktet er skrevet av en helt ukjent mann med navn Bjørn Roald Andersen som skrev diktet i 2008.
Jeg likte dette diktet fordi det gir meg en slags ro. Et fredelig, men mektig bilde kommer i hodet mitt.





















Ingen kommentarer: